Zelfbouw broedmachine 1


Mijn eerste zelfgemaakte broedmachine is misschien niet de mooiste maar ze doet het wel zeer goed. Zo kostte de volledige boedmachine maar 40 euro. Het enige onderdeel dat ik aangekocht heb is een thermostaat. 
(dit was een analoge zonder aflezing van de temperatuur, geen aanrader ! ) 
 
 
Zo ben ik begonnen :
Enkele planken uit mijn garage .
Ik gebruikte gewone planken waar ze meubels van maken, je kan allerlei soorten gebruiken, misschien nog het best met betonplex of zo.
 
Je moet  rekening houden dat de broedmachine goed moet schoongemaakt en ontsmet worden na iedere broedperiode!
 
Met wat te gaan rondneuzen op het containerpark had ik een kleine ventilator gevonden. Als verwarming heb ik de eerste twee broedperioden enkele gloeilampen gebruikt. Maar omdat mijn thermostaat daar niet zo goed voor was veranderde ik dit naar een warmteweerstand. Deze komt uit een oude verwarmer die werd gebruikt in een laboratorium. Zo'n verwarmingselement kost ook de wereld niet hoor ! (Op heden zit er bij mij ook een deftig verwarmingselement in, zie onderaan de pagina)
 
Dan had ik nog een stukje plexi of glas nodig , enkele oude scharnieren en een slotje.
 
Alle benodigdheden waren er en ben ik beginnen bouwen aan mijn broedmachine. Hiernaast zie je mijn bouwtekening. 
 
De foto bovenaan is het resultaat , mijn zelfgemaakte broedmachine, deze is nog niet afgewerkt maar werkt al perfect. Ik moet nog de thermostaat en een schakelaar voor de verlichting inbouwen. (Intussen ook gedaan zie foto helemaal onderaan)
 
Een thermometer (heb je niet meer nodig als je een digitale thermostaat gebruikt, wel ter controle of ijking van uw thermostaat) en een hygrometer zijn natuurlijk ook noodzakelijk. Bij mij zijn dit oude prullen. Deze ga ik wel eens vervangen door een digitale thermo/hygrometer. (op heden gebruik ik dus de comfort TS5000 thermostaat, zie onderaan de pagina)
 
De luchtvochtigheid regel ik gewoon met enkele bakjes met water die ik onderaan in de broedmachine plaats.
 
Natuurlijk heb je ook nog een rekje nodig waar de eitjes op liggen. Dit is een kader met kippengaas tussen gespannen met daarop nog een vliegengaas. Dit vliegengaas is noodzakelijk want als de kuikens uitkomen zouden ze met hun pootjes door de openingen hangen.
Maak wel dat dit kader de volledige omvang van uw broedmachine inneemt , want onder dit kader staan de waterbakjes. Als de kuikens uitkomen zitten ze niet stil en zouden ze anders kunnen verdrinken.
 
Hier bij mijn broedmachine moet ik de eitjes voorlopig nog met de hand draaien maar je kan zo'n keerlade ook kopen, of nog liever zelfmaken. Dit ga ik eens proberen als ik wat tijd vind.
 
Zo hopelijk ben je wat wijzer en wens ik je veel succes bij de bouw van uw eigen broedmachine. Indien nodig mag je me altijd een email sturen om wat meer uitleg.
 
Zie je het echt niet zitten om er zelf één te bouwen dan kan je er altijd één kopen. Er is keuze genoeg !
 
De thermostaat die nu op de machine staat is de comfort TS5000 (aankoopprijs ongeveer 60€)
 
 
Het verwarmingselement dat ik er momenteel in gebruik is onderstaande.
 
 
En zo ziet de machine er tegenwoordig uit, met de comfort thermostaat, mijn tweede machine staat er naast, is iets kleiner.