Wat geef ik mijn kippen te eten
Wat geef ik nu precies mijn zijdehoenders te eten?
Hieronder de beschrijving van het voer
Show (van kuikens tot volwassen dieren)Natuurlijke schoonheid is de grootste troef van fazantachtigen en sierhoenders.Versele-Laga ontwikkelde met het Show-gamma een uitgebalanceerd voederdat de natuurlijke kenmerken van het dier ten volle tot hun recht laat komen.Het gamma bestaat uit voeders die zijn aangepast aan elke levensfase van hetdier. Door de aanwezigheid van omega-3 en natuurlijke pigmenten worden detypische raseigenschappen extra gestimuleerd.

Als extra geef ik geregeld wat nat kattenvoer, deze tip kreeg ik van Martha Van Dam, en de kippen zijn er dol op! Yoghurt en meelwormen worden door vele fokkers ook regelmatig gegeven maar dit heb ik tot op heden nog niet geprobeerd. Naar het schijnt zijn ze ook daar dol op.
Appelazijn
Azijn is gefermenteerde alcohol. (Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Ook het toevoegen van enzymen kan leiden tot fermentatie.)
Voor onze voorouders was het een traditioneel en eeuwenoud conserveermiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te kunnen bewaren.
Er zijn heel veel soorten azijn. Zo heb je bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, kruiden-, en witte of rode wijzazijn.
Appelazijn is een natuurproduct dat, zoals de naam al zegt, gemaakt is van appelsap. Ingrediënten zijn onder meer: meerdere B-vitamines waaronder B12, relatief mooie fracties calcium, fosfor, kalium, maar ook minimale fracties magnesium, zwavel, natrium, chloor,ijzer, koper etc.
Ciderazijn is uit appels gemaakt, organisch dus. Het azijnzuur in appelazijn helpt in de stofwisseling bij de opname van calcium en allerlei sporenelementen. Kalium- en calciumzouten van azijnzuur worden in voedingsmiddelen gebruikt als bewaarmiddelen. Ook in het lichaam verhoogt aanwezigheid van deze zouten mogelijk het antiseptischinfectiewerend effect van appelazijn. Anders gezegd. Naast het gunstige effect op “de goede bacteriën” van de spijsvertering, en eveneens “het verminderd en neerhalend effect op de slechte bacteriën”, zorgt de appelazijn ervoor dat het lichaam de calcium die het opslaat in gezelschap van fosfor en magnesium, op de juiste manier gebruikt.
Azijn helpt tevens tegen krampen en werkt ontsmettend , schimmelwerend en samentrekkend.
Wat kunnen we met deze informatie voor onze kippen?
Appelazijn is geen tovermiddel, maar heeft zijn nut in bijvoorbeeld de duivensport al lang bewezen.
Zelfs in de pluimveehouderij zijn al positieve resultaten bereikt met appelazijn. Het wordt daar gezien als een middel om kippen groot te brengen zonder dat preventief gebruik van antibiotica noodzakelijk is.
Appelazijn is een middel om algvorming in het drinkwater tegen te gaan. Wormbesmetting en coccidiose wordt met deze handeling ook bestreden.
De dosering die ik hanteer is 1 eetlepel appelazijn op 1 liter drinkwater, 3 dagen na elkaar en dit om de 10 dagen ongeveer.
Ik koop mijn appelazijn bij medpets, gewoon omdat het makkelijk is en snel geleverd wordt.
Karnemelk
Wil je de darmen van de kip "reinigen" dan moet je ze karnemelk geven! De werking van karnemelk komt voort uit het feit dat het een probioticum is. De melkzuurbacteriën in de karnemelk behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darmflora.
Dus af en toe wat karnemelk aan de kipjes komt ze zeker ten goede.