Wat geef ik mijn kippen te eten

Wat geef ik nu precies mijn zijdehoenders te eten?

Vroeger gaf ik enkel wat gemengd graan (meestal het goedkoopste dat ik vinden kon...), maar sedert ik echt bezig ben met het fokken van zijdehoenders ben ik toch overgeschakeld naar ander voer.
Ik gebruik momenteel het SHOW gamma van versele - laga.
De kuikens van 0 tot 6 weken geef ik startkruimel, daarna schakel ik over op SHOW 2 GROWTH korrel tot een week of 13 en uiteindelijk geef ik  ze een mengeling van SHOW 3 FORME met Gramix. Daarna zou ik eigenlijk moeten overstappen op SHOW 4, maar op heden heb ik dat nog niet gedaan.
Natuurlijk geef ik ze wat keukenafval ook, maar daar overdrijf ik niet mee en selecteer ik alleen de goede overschotjes.
Als extra krijgen ze regelmatig wat kattenvoer (die raad kreeg ik van een ervaren fokster van zijdehoenders), appelazijn en soms wel eens karnemelk. En je mag er zeker van zijn dat ze dit graag lusten...
 

Hieronder de beschrijving van het voer

 

Show (van kuikens tot volwassen dieren)
Natuurlijke schoonheid is de grootste troef van fazantachtigen en sierhoenders.
Versele-Laga ontwikkelde met het Show-gamma een uitgebalanceerd voeder
dat de natuurlijke kenmerken van het dier ten volle tot hun recht laat komen.
Het gamma bestaat uit voeders die zijn aangepast aan elke levensfase van het
dier. Door de aanwezigheid van omega-3 en natuurlijke pigmenten worden de
typische raseigenschappen extra gestimuleerd.
 
SHOW 1 START 5 kg // 25 kg
STARTKRUIMEL TOT 6 WEKEN
Deze startkruimel bevat voldoende eiwit, energie, vitaminen en mineralen voor een goede en efficiënte startgroei. Dit volledig voeder mag gegeven worden aan kuikens van fazantachtigen en sierhoenders vanaf de eerste dag tot de leeftijd van 6 weken. De kruimel zorgt voor een vlotte opname en kan gevoederd worden aan zowel de grotere als de kleine soorten.
 
 
SHOW 2 GROWTH 25 kg
kleine GROEIKORREL VANAF 6 Weken
Dit volledig voeder is geschikt voor fazantachtigen en sierhoenders vanaf de leeftijd van 6 weken tot 12 weken. De groeikorrel bevat alle voedingsstoffen voor een evenwichtige groei en ondersteunt de natuurlijke eigenschappen van de vogels. De extra kleine korrel van 2 mm garandeert een vlotte opname.
 
 
SHOW 3 FORME 25 kg
kleine onderhoudskorrel
Houd uw fazantachtige of sierhoender in optimale conditie met dit volledig voeder vanaf de leeftijd van 13 weken en tussen de leg door. De extra kleine korrel van 2 mm garandeert een vlotte opname.
 
 
SHOW 4 REPRO 25 kg
kleine legkorrel
Dit volledig voeder is de ideale oplossing voor een goede kweek en mooie kuikens. De
extra kleine korrel van 2 mm garandeert een vlotte opname.
 
 
Gra-Mix (aanvullende graanmengelingen)
Gra-Mix graanmengelingen zijn samengesteld uit zorgvuldig gesorteerde en extra gereinigde kwaliteitsgranen en -zaden voor het onderhoud van alle pluimvee. Deze aanvullende dierenvoeders zijn een bron van energie, maar zijnniet voldoende om te voldoen aan de dagelijkse behoeften van uw pluimvee.
 
 
Als extra geef ik geregeld wat nat kattenvoer, deze tip kreeg ik van Martha Van Dam, en de kippen zijn er dol op! Yoghurt en meelwormen worden door vele fokkers ook regelmatig gegeven maar dit heb ik tot op heden nog niet geprobeerd. Naar het schijnt zijn ze ook daar dol op.
 

Appelazijn

Azijn is gefermenteerde alcohol. (Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Ook het toevoegen van enzymen kan leiden tot fermentatie.) 

Voor onze voorouders was het een traditioneel en eeuwenoud conserveermiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te kunnen bewaren. 

Er zijn heel veel soorten azijn. Zo heb je bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, kruiden-, en witte of rode wijzazijn. 

Appelazijn is een natuurproduct dat, zoals de naam al zegt, gemaakt is van appelsap. Ingrediënten zijn onder meer: meerdere B-vitamines waaronder B12, relatief mooie fracties calcium, fosfor, kalium, maar ook minimale fracties magnesium, zwavel, natrium, chloor,ijzer, koper etc.

Ciderazijn is uit appels gemaakt, organisch dus. Het azijnzuur in appelazijn helpt in de stofwisseling bij de opname van calcium en allerlei sporenelementen. Kalium- en calciumzouten van azijnzuur worden in voedingsmiddelen gebruikt als bewaarmiddelen. Ook in het lichaam verhoogt aanwezigheid van deze zouten mogelijk het antiseptischinfectiewerend effect van appelazijn. Anders gezegd. Naast het gunstige effect op “de goede bacteriën” van de spijsvertering, en eveneens “het verminderd en neerhalend effect op de slechte bacteriën”, zorgt de appelazijn ervoor dat het lichaam de calcium die het opslaat in gezelschap van fosfor en magnesium, op de juiste manier gebruikt. 

Azijn helpt tevens tegen krampen en werkt ontsmettend , schimmelwerend en samentrekkend. 

Wat kunnen we met deze informatie voor onze kippen? 

Appelazijn  is geen tovermiddel, maar heeft zijn nut in bijvoorbeeld de duivensport al lang bewezen. 

Zelfs in de pluimveehouderij zijn al positieve resultaten bereikt met appelazijn. Het wordt daar gezien als een middel om kippen groot te brengen zonder dat preventief gebruik van antibiotica noodzakelijk is. 

Appelazijn is een middel om algvorming in het drinkwater tegen te gaan. Wormbesmetting en coccidiose wordt met deze handeling ook bestreden. 

De dosering die ik hanteer is 1 eetlepel appelazijn op 1 liter drinkwater, 3 dagen na elkaar en dit om de 10 dagen ongeveer.

Ik koop mijn appelazijn bij medpets, gewoon omdat het makkelijk is en snel geleverd wordt.

 

Karnemelk

Wil je de darmen van de kip "reinigen" dan moet je ze karnemelk geven! De werking van karnemelk komt voort uit het feit dat het een probioticum is. De melkzuurbacteriën in de karnemelk behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darmflora.  

Dus af en toe wat karnemelk aan de kipjes komt ze zeker ten goede.