Kippen voeding

De voeding van de kip is belangrijk voor de groei, de ontwikkeling en de normale dagelijkse verrichtingen.
We hebben de graanmengelingen, speciale korrels, groenvoer en etensresten.
 
Welke ikzelf precies gebruik staat hier uitgelegd.
Als supplement geef ik appelazijn, vitamines en soms wat karnemelk. Meer daarover hieronder
 
Één van de belangrijkste voedingstoffen voor de kip is water, waarvan het lichaam zoals bij de mens voor 70% uit water bestaat. Een kip kan langer zonder eten dan zonder water. Vooral als de kippen enkel droogvoer krijgen moeten ze voortdurend over vers drinkwater beschikken. Let hierbij vooral op bij zeer warm en zeer koud weer.
 
Belangrijk : Als de kippen éénmaal een soort eten gewoon zijn, gaan ze niet snel iets anders willen eten. Als ze bijvoorbeeld altijd een graanmengeling gekregen hebben gaan ze de volgende dag geen legkorrel eten, zelfs als je het eten mengt zullen ze de korrel meestal laten liggen. Geleidelijk meer legkorrel geven en uiteindelijk alleen maar korrelvoer geven is dan de beste oplossing.
 
Op groenvoer zijn alle kippen verlekkerd en het komt de gezondheid zeker ten goede. Ze zijn dol op gras ,klaver en onkruid, liefst als ze het zelf mogen uittrekken, maar als je het gras gemaaid hebt kan je het ook in de ren gooien. Gedroogd gras is niet echt geschikt omdat dit aanleiding kan geven tot kropziekte. 
Bij grote hoeveelheden groenvoer kan het wel zijn dat de kippen diarree krijgen, dan geef je enkele dagen geen.
 
Kippen zijn ook dol op dierlijk voedsel zoals regenwormen, insekten, maden, rupsen, kevers , ....
 
Ook zijn kippen vlotte verwerkers van keuken- en tuinafval. Maar ze eten daarom nog niet alles wat u ze voorschotelt. Dit lusten ze wel :
 
  • Schillen en bladeren van groenten en fruit
  • Oudbakkenbrood
  • Gestoofde groenten
  • gekookte aardappelen
  • frietjes
  • rijst
  • spaghetti en andere deegwaren
  • resten van soepen en sauzen

Hou er rekening mee niet meer keukenafval te geven dan wat tegen de avond allemaal opgegeten kan worden. Blijft er toch over, neem het dan weg, anders trekt dit ongedierte aan!

Het voeren van tafelresten aan tentoonstellingsdieren is zeker niet aan te bevelen!

Wat we ook niet mogen vergeten is dat de kippen ook beschikking hebben over grit en kiezel. Kippen hebben geen tanden en ze vermalen hun voedsel met behulp van kleine steentjes in de spiermaag. Grit wordt gemaakt van gemalen steen en gebroken schelpen.

 
Een kip is bijna een alleseter, een gebalanceerde voeding heeft gezonde dieren, geef ze van elk wat i.p.v. iets te veel.