Kippen houden

Kippen worden om heel verschillende redenen gehouden. Zo vindt men enerzijds de enorme bio-industrie met de productiebedrijven voor slachtkippen (waar een echte kippenliefhebber niet te veel aan moet denken) of voor eieren en anderzijds de kipbezitter van enkele kippen, ras of geen ras, en de sportfokker,die probeert zijn ras zo goed mogelijk te fokken.
Het houden van kippen is niet alleen voorbehouden aan mensen die op het platteland wonen. Kippen kunnen op een relatief kleine oppervlakte ergens in de tuin van jan en alleman gehouden worden. Voor de kippen is het natuurlijk beter een grote oppervlakte, als je echter maar een kleine plaats hebt kies dan voor de wat kleinere rassen.
Meer en meer wordt het houden van kippen aangemoedigd als een gemakkelijke en goedkope manier om het keukenafval uit de vuilniszak te houden. (Naast thuiscomposteren, afvalarm tuinieren...) Voor vele particuliere kippenhouders is dit natuurlijk oud nieuws: zij geven al jaren brood- en keukenrestjes aan de kippen achter in de tuin.. 
 
Voor anderen kan het idee een aanleiding zijn om te overwegen om zelf kippen te houden. Kippen verorberen niet alleen GFT-afval, ze geven ook eitjes (en vlees) en brengen leven in de tuin.
Zowel in aankoop en als in onderhoud zijn het goedkope dieren, wanneer u rekening houdt met de eitjes en de prijs van het verwerkte afval.
Wie een moestuin heeft, zal bovendien gelukkig zijn met de mest die rijk is aan fosfor, stikstof en kalium.